Facebook-Tantarantana twitter-tantarantana-botton  youtube-tantarantana-botton email-tantarantana-botton  CAT | CAS 

El Barri

El Raval sempre ha destacat per les peculiaritats d'una zona molt heterogènia i per les històries que han explicat sobre les vivències els seus habitants. Un barri que ha anant evolucionant al mateix temps que la seva geografia, i que ha servit com termòmetre per explicar els canvis interns i estructurals que han acompanyat en tot moment el desenvolupament de la ciutat de Barcelona.

Des de la seva urbanització en la primera meitat del segle XIX, en la què es van establir les seves primeres indústries i que fa possibilitar l'arribada dels seus primers treballadors ha portat l'etiqueta de barri marginal. Durant l'Exposició universal de 1888 es va intentar una primera rehabilitació que va continuar durant l'arribada dels nous barcelonins a principis del segle XX. Això va suposar un significatiu augment de la densitat de població. Va ser l'inici de la creació de la seva personalitat. Els seus carrers es van omplir de comerços i bars que van servir, a persiana tancada, d'un reducte internacional i revolucionari durant els anys de la dictadura i els primers de la democràcia.

El procés d'evolució del barri ha continuat a la par que Barcelona continuava creixent, però no va deixar enrere en cap moment la imatge de clarobscurs i històries de baixos fons que ha anat arrossegant al llarg de la història.

Malgrat l'intent als anys 80 de transformar el barri per atraure habitants de classe mitjana i a turistes, van ser els Jocs Olímpics (1992) i el Fòrum Universal de les Cultures (2004). La Rambla del Raval serà el nou rostre per donar la benvinguda a una nova visió del barri, un discurs centrat en la cultura com a motor de revitalització urbanística i social.

Noves fisonomies, cultures i llengües arribades de tot el món, que s'han anat barrejant amb els ciutadans autòctons conformen la geografia actual d'aquest barri barcelonès. Una zona que roman en una continua transformació, però continua mantenint gran part de les seves bases inicials: un barri popular en què la interculturalitat és el modus operandi del dia a dia.

Newsletter

Logo png ciclo 

  

   Banner ticket