Facebook-Tantarantana twitter-tantarantana-botton  youtube-tantarantana-botton email-tantarantana-botton  CAT | CAS 

Els col·laboradors

El Tantarantana s'instal·la al 1996 al barri del Raval. Aquesta nova direcció dins del mateix districte de Ciutat Vella es troba just en la confluència entre el popular barri i la zona comercial de la Ronda de Sant Pau i el Mercat de Sant Antoni i la mítica avinguda del Paral·lel, el 'Broadway català', molt a prop d'altres teatre com l'Apolo, el Victòria, el Condal,el Molino, l'antic Scenic Barcelona (ara BARTS) i el ja desaparegut Arnau. No cal oblidar-se tampoc de la proximitat de la Ciutat del Teatre-al Poble Sec- on es troben l'Institut del Teatre, el Teatre Lliure, el BTM i el Mercat de les Flors.

El trasllat es produeix en un moment en què comença a produir-se una gran transformació d'aquest mític barri com emblema del mestissatge i la convivència entre cultures i noves tendències, però sense deixar de respectar i mantenir l'esperit popular dels seus carrers. La reforma de la Rambla del Raval, la instauració de centres culturals de gran índole com el MACBA, el CCCB i la Filmoteca de Catalunya, la Facultat d'Història de l'UB i la proliferació de locals de tot tipus (bars, restaurants, llibreries i altres tipus de botigues) s'uneix a d'altres com el Liceu o la Biblioteca de Catalunya. Totes elles són bones mostres de l'intensa activitat d'aquest barri tan particular que aglutina les essències de la Barcelona contemporània.

El Tantarantana ha anat creixent en paral·lel a totes aquestes iniciatives buscant les complicitats d'artistes de diferents disciplines i del públic que, any rere any, ha ocupat les seves butaques. Oferint-los una doble línia de programació, per una banda amb els espectacles destinats al públic adult i una altra dirigida al públic infantil, tant la familiar com l'escolar. El Tantarantana compta amb la involucració d'escoles de tota la ciutat i en la que és molt important la participació de la majoria dels centre educatius del districte.

Una figura i una labor que han esgrimit una visualització del districte, tant per atreure cap al barri a la resta d'habitants de Barcelona com treballant per captar i despertar nous públics col•laborant amb diferents entitats de l'entorn, aproximant-se d'aquesta forma directament als habitants del Raval. La contribució del Tantarantana amb les activitats com a sala teatral – productora i exhibidora – han acompanyat aquesta transformació que ha fet del districte de Ciutat Vella: un punt de referència clau en cultura, oci i mestissatge en la Barcelona contemporània.

Com a mostra que en aquests últims anys la nova seu del Tantarantana és un emplaçament immillorable es revela del fet que l'Ajuntament de Barcelona hagi dut a terme en aquesta zona un pla urbanístic que ha significat la reurbanització del Raval, la instauració d'entitats culturals i la contínua proliferació d'espais i entitats privades ja consolidades perfectament que potencien la cultura de la zona. Entitats com a L'Antic Teatre, L'Almazen, El Taller de Musics, El Teatre del Raval, l'Off Massana o les últimes obertures d'espais com la Sala Fènix o l'espai de Miniteatre, per destacar alguns dels 322 espais culturals amb els quals explica en aquests moments el territori. Totes aquestes iniciatives han convertit el districte de Ciutat Vella en un polvorí d'agitació cultural que abasten des de les propostes més tradicionals a les més transgressores.

Ara el barri entra en una nova perspectiva i inicia nous canvis per dinamitzar la zona tal com es realitza en altres barris de la ciutat, sota les premisses de l'Ajuntament de Barcelona s'ha donat el pistoletazo de sortida a principi del passat mes de juny del projecte el Raval Cultural. Propòsit que prossegueix les pretensions iniciades anteriorment per la institució de fer de la cultura l'eix vertebrador del barri. La potenciació d'un barri artístic mitjançant l'optimització dels recursos culturals que ho conformen i sustentant-se en tres aspectes principals per intensificar-ho. El primer d'ells és el suport a les activitats culturals que ja coexisteixen amb la pretensió de dinamitzar i crear una xarxa entre l'alta cultura i la cultura de barri amb la finalitat de teixir i cohesionar el barri. Un segon aspecte per a la promoció conjunta dels diferents operadors culturals mitjançant la creació d'itineraris per fer visible el patrimoni existent en l'entorn i finalment una sèrie d'intervencions urbanístiques per afavorir l'ús ciutadà de determinats espais actualment en desús.

Newsletter

Logo png ciclo 

  

   Banner ticket