Facebook-Tantarantana twitter-tantarantana-botton  youtube-tantarantana-botton Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.   CAT | CAS 

                                                          Logo png ciclo

 

icon adults ARRENCA EL CICLÓ, QUARTA EDICIÓ 

IIII CICLE DE COMPANYIES INDEPENDENTS EN RESIDÈNCIA

Encetem la quarta edició de 'EL CICLÓ', el Cicle de Companyies independents en residència, que el Tantarantana va crear per donar suport als col·lectius teatrals que treballen de forma independent i autogestionada i de crear un espai de diàleg entre les diferents companyies, les companyies i la sala, i el teatre i el seu públic.

Aquesta temporada tenim tres incorporacions noves: Obskené, El Martell i El Eje que s'afegeixen a Cia. Casa Real i Col·lectiu La Santa. Com a les temporades anteriors, durant un any les 5 companyies comptaran amb espais d'assaig, producció executiva, acompanyament artístic i suport econòmic a la producció.

Aquest treball en residència té com a objectiu desenvolupar i presentar cinc espectacles de nova creació units per la recerca de noves maneres d'expressar la contemporaneïtat i de relacionar-se amb el públic abans, durant i després de l'espectacle.

#ElCicló 

1a Foto de Promo Cias El Ciclo - F.Aitor Rodero 01 

1a Foto de Promo Cias El Ciclo - F.Aitor Rodero 02 

CICLOpng

ALPENSTOCK de Remi de Vós - OBSKENÉ (Catalunya)
Del 6 de desembre al 7 de gener a la Sala Baixos22
 
La farsa que neteja el país
 

Al seu xalet, en Fritz i la Greta semblen viure una vida confortable ben ancorada a les tradicions. Però un dia, la tranquil•litat es veu truncada per la compra d'un detergent al mercat cosmopolita. Enmig de la confusió que aquest fet genera, arriba en Josip, un efervescent balcano-carpato-transiverià, que sedueix a la Greta. En Fritz els sorprèn en ple acte sexual i l'assassina. Però una altra visita irromp: en Josip, el cosí d'en Josip, que també sedueix a Greta i també és assassinat per Fritz...

Alpenstock és una comèdia boja i absurda, amb ingredients tan dispars com un pantaló de pell de camell, l'aciditat de les mucoses o una paella plena de xampinyons. Una obra que arrossega in crescendo a l'espectador cap a un espiral d'humor negre. Una peça incorrecta; una retrat cru del nostre benestar occidental que es revela com una bufetada a l'espectador.

La companyia Obskené neix a mitjans de 2008 amb ganes d'arriscar en projectes de creació innovadors; la creació es basa en l'exploració de les diferents disciplines que formen les arts escèniques. Fugim de la primacia del text, de l'actor o del director, per entendre les arts escèniques com un autèntic treball en equip des del principi del procés creatiu on cadascú treballa des de la seva especialitat per al si de la col·lectivitat. Obskené es refereix a obscè, paraula que en la seva arrel grega vol dir fora (ob-) d'escena (-scè). La companyia Obskené vol mostrar en escena allò que fins ara s'ha amagat darrere el teló de fons.

Autor: Remi de Vós | Traducció: Mònica Bofill i Ramon Minoves | Adaptació: Mònica Bofill i Rircard Soler | Direcció: Ricard Soler i Mallol | Intèrprets: Enric Cambray, Lara Salvador i Armand Villén | Assistència de moviment: Sarah Anglada | Espai sonor: Guillem Gafaell | Disseny d'escenografia i il·luminació i vídeo: Adrià Pinar i Víctor Peralta | Construcció d'escenografia: Nafka | Vestuari: Eli Siles | Ajudant de vestuari: Laura Jofré | Caracterització: Rut Fulgado | Estuadiant en pràctiques: Inés García.

ALPENSTOCK

 

CIA EL MARTELL  (Catalunya)
DeL 7 de febrer al 4 de març a la Sala Baixos22

És possible una infantesa lliure declitxés?

Si alguna cosa ha caracteritzat la trajectòria de la companyia El Martell ha estat el nostre interès incansable per a abordar temes universals des d'una òptica política. Detectar quines estructures utilitza el poder –capitalista, masclista i de la dreta neoliberal per tal de mantenir-se és un tema que ens ocupa i ens preocupa. Aquesta vegada, però, volem anar més enllà i, en lloc de limitar-nos a analitzar una altra d'aquestes institucions que ens dominen i ens controlen, volem abordar l'espai en què aquestes claven les seves arrels amb una major eficàcia. I aquest -segons el nostre entendre- no és altre que el terreny fèrtil de la nostra infància.

Efectivament, la infantesa és una etapa absolutament vulnerable, que, si abonem de forma adequada, pot el ser el camp de cultiu perfecte on creixin les idees que sustentin la futura societat. I, ara que som conscients que actual-ment ens trobem immersos en una societat on primen els interessos econòmics, el poder de l'home i les diferències de classes, si fem revisió de la infàn-cia que hem tingut podrem detectar que la llavor de tots aquests valors ens la van sembrar aleshores. I si és cert que, com deia el Dr. Seuss, "Els adults no som més que nens obsolets", aquesta revisió del nostre primer contacte amb la vida resulta inevitable. 

O és que quan dèiem gorda a la nostra companya de classe no manifestàvem, per primer cop, la submissió a uns determinats cànons estètics? O és que quan demanàvem als pares que ens compressin unes bambes de marca no intentà-vem evitar ser discriminats per la nostra classe social? O és que quan assetjà-vem l'empollon de la classe no era, en el fons, el reflex d'una societat que, en lloc del cooperativisme, fomenta la competitivitat?

banner martell

  

COL·LECTIU LA SANTA  (Catalunya)
DeL 7 de març al 8 d'abril a la Sala Baixos22

Una trobada entre allò mundà i allò diví

Al seu tercer any com a companyia d'El Cicló, Col·lectiu La Santa està en plena fase de creació del seu nou espectacle, mentre segueix en gira del seu últim espectacle, Una casa a l'Est (que ja ha fet funcions a València i Tarragona). 

Pel seu cinquè espectacle, el Col·lectiu La Santa recorre un camí diferent als que ja ha transitat i incideix especialment en la cerca d'un nou llenguatge i l'experimentació formal, donant especial importància a la fase de procés creatiu previ al text i a la creació col·lectiva. En aquest nou projecte, la companyia vol posar el focus en aquells personatges que a priori passen desapercebuts i en les seves vides aparentment grises i fer una reflexió sobre com els petits detalls de la vida quotidiana, els més discrets, poden estar plens de significat.

Tal i com la seva eclèctica trajectòria demostra, les produccions d'aquesta companyia han explorat llenguatges i temàtiques molt diverses d'una producció a una altre, però sempre conservant el que consideren essencial: fer un teatre de profund caràcter humà, confiant en les eines de l'actor com a base per desenvolupar les seves creacions i compromès amb els temes que els preocupen.

banner la santa

  

CIA CASA REAL (Catalunya)  
De l'11 d'abril al 6 de maig a la Sala Baixos22

La realitat no és realista

Aquest any la Cia Casa Real vol apropar-se a la realitat més que mai. Encara que tot just estan engegant el procés de creació, ja han començat a definir les seves línees de treball. A nivell temàtic, volen aportar llum sobre una problemàtica actual invisibilitzada, que els sigui propera i que tingui a veure amb les seves experiències i el seu entorn generacional. A nivell formal, volen seguir explorant noves teatralitats, noves maneres d'explicar històries que connectin amb la contemporaneitat sense perdre mai de vista la seva particular mirada, alhora crítica i poètica. 

En termes metodològics, per acabar de definir la proposta, s'endinsaran en un procés d'investigació col·lectiu dinamitzat per diferents professionals de diferents displicines relacionades amb el fet escènic. Els objectius d'aquest procés són: ampliar les seves possibilitats expressives, descubrir noves maneres d'articular el discurs i connectar amb territoris teatrals poc transitats fins aleshores. 

Cia Casa Real neix l'any 2011 com a punt de trobada entre professionals de les arts escèniques que comparteixen la mateixa manera d'entendre el fet teatral. El seu teatre investiga les possibilitats de la imatge poètica i el llenguatge no quotidià, aprofundint en el treball dels intèrprets i els recursos de la dramatúrgia contemporània. Aposta per un teatre contemporani de creació que reivindiqui el teatre contemporani de creació i que el defensi com a llenguatge que no només sigui capaç d'impactar l'espectador sinó també, i molt especialment, sigui capaç de divertir-lo.

banner  casa real 

 

EL EJE (Catalunya)  
Del 9 de maig al 3 de juny a la Sala Baixos22

Rejuvenir un clàssic contemporani

Seguim la nostra trajectòria artística endinstant-nos en el món d'Edward Albee, concretament en la seva peça Qui té por de Virginia Woolf? Ens proposem fer una versió lliure del text., agafant la situació dramàtica que proposa el text original i adaptant-la als nostres temps. 

Els personatges es troben al voltant dels 30 anys, en un context social actual, prescindim d'algunes subtrames i en proposem unes altres. La peça, encara sense títol oficial, no té text previ. Es basa en improvisacions guiades i a poc a poc es va formant una línia argumental que recorda a l'obra original. L'objectiu és dotar l'espectacle d'una agilitat frenètica. Els actors juguen dins d'unes constriccions amb total llibertat. El to tragicòmic de la peça serà clau. Fugim del melodrama i ens apropem a un despropòsit gairebé propi de la farsa i la paròdia. En l'àmbit escenogràfic, volem un espai de joc actoral pur, sense elements en què els actors puguin recolzar-se. Un ring de boxe representaria molt bé el que volem. 

Els actors participaran en el procés de creació i la dramatúrgia. El paper del director serà aglutinar les propostes actorals i donar-hi coherència. Volem comunicar a l'espectador els nostres neguits, que en molts casos, ja es plantegen en el text original: la complexitat de l'amor en les relacions de parella, la cordialitat com a arma per no aprofundir en els vincles personals, la sinceritat dintre de la parella, els jocs perillosos, l'avorriment, la soledat compartida...

 banner el eje
 
 
En paral·lel al programa de residència, El Tantarantana a través de 'EL CICLÓ EN GIRA' recolza la gira dels espectacles produïts la temporada anterior per aquestes companyies.
 

HISTORIAL D'EL CICLÓ:
  Primera temporada: 2014/2015:
- PROJECTE NISU: Teenage Dream
- JORGE-YAMAM SERRANO / TEATRO DECERCA: Camargate
- LA CALÒRICA: Sobre el fenomen de les feines de merda
- ARSENIC ART STUDIO: Souvenir
- INFANTS TERRIBLES: La fàbrica de les històries(Infantil)
  Segona Temporada: 2015/2016:
- COMPANYIA IGNÍFUGA: Kohlhaas
- DARA: Mars Joan
- CIA CASA REAL: 17 simpàtiques maneres d'acabar amb el capitalisme
- LA CALÒRICA: El profeta
- COL·LECTIU LA SANTA: Quan acabi la nit
  Tercera temporada: 2016/2017:
- COMPANYIA IGNÍFUGA: El jugador
- DARA: Claqué o no
- CIA CASA REAL: Ven a Fraguel Rock
- LA CALÒRICA: Fairfly
- COL·LECTIU LA SANTA: Una casa a l'Est

EL CICLÓ, PRIMERA EDICIÓ

En la seva primera edició el cicle està format per quatre produccions de teatre per a adults de les companyies Projecte NISU, TeatrodeCERCA, La Calòrica i ARSÈNIC Art Studio, i una producció de teatre infantil de la companyia Infants Terribles. Tots són col·lectius estables i amb alguns anys de trajectòria, que han demostrat la seva capacitat de desenvolupar projectes artístics de forma activa, autònoma i continuada tot i la difícil situació actual. Des de fa mesos, tots cinc treballen conjuntament amb el Tantarantana per crear un model de cicle diferent i sensible a les necessitats de les companyies independents.

"TEENAGE DREAM"  
PROJECTE NISU (Catalunya)
Del 5 de febrer a l'1 de març a Baixos 22
Resultat d'imatges de teenage dream nisu

 

JORGE-YAMAM SERRANO / TEATRO DECERCA (Catalunya)
"Camargate"
De l'11 al 29 de març

LA CALÒRICA (Catalunya)
"Sobre el fenomen de les feines de merda"
De l'1 al 26 d'abril

Resultat d'imatges de sobre el fenomen de les feines de merda

ARSENIC ART STUDIO (Catalunya)
"Souvenir"
Del 27 de maig al 21 de juny

INFANTS TERRIBLES (Catalunya)
"La fàbrica de les històries"
31 gener i 1 febrer | 28 febrer i 1 març | 28 i 29 març | 1, 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30 i 31 maig

 

EL CICLÓ, SEGONA EDICIÓ

La segona edició del CICLÒ, el Projecte de Companyies en residencia és un projecte obert a totes les companyies catalanes, i en aquesta temporada repeteixen La Casa Real i La Calòrica i s'estrenen tres companyies noves: Col·lectiu La Santa, La Ignífuga i Dara. Aquestes companyies comptaran amb espais d'assaig, producció executiva, acompanyament artístic, una ajuda econòmica a la producció i el recolzament per poder portar de gira els seus espectacles.

KOHLHAAS de CIA. LA IGNÍFUGA (Catalunya) 
Del 2 al 27 de març a Baixos22
Kohlhaas, una discussió festiva sobre la idea de revolució. Fins quan podrem aguantar abans d'agafar les armes?

MARS JOAN de DARA (Catalunya) 
Del 30 de març al 24 d'abril a Baixos22
Un home vol anar a Mart per no tornar. El seu entorn riu, plora i es remou. I un reality està a punt per cobrir-ho tot.

17 SIMPÀTIQUES MANERES D'ACABAR AMB EL CAPITALISME de CIA CASA REAL (Catalunya) 
Del 27 d'abril al 22 de maig a Baixos22
Fàcils, divertides i fins i tot relativament viables per posar en pràctica durant el congrès del Fons Monetari Internacional.

EL PROFETA de LA CALÒRICA (Catalunya)
Del 1 al 26 de juny a Baixos22
Aparicions,transplantaments de cor i miracles. Una història sobre els visionaris i la fe.

QUAN ACABI LA NIT del COL·LECTIU LA SANTA (Catalunya)
Del 31 d'agost al 25 de setembre a Baixos 22
Cap personatge està a punt de morir, però tots moriran algun dia. I tu, com et distreus de la certesa que no ets immortal?

 
EL CICLÓ, TERCERA EDICIÓ
 
"UNA CASA L'EST"

COL·LECTIU LA SANTA (Catalunya)
Del 5 al 29 de gener a Baixos22

Monica i Florentin tornen a la casa dels seus pares per buidar-la i posar-la a la venda. Una casa d'un país estranger que amaga els records i secrets familiars. Un país de l'Est, ex comunista, on s'ha decidit treure a la llum dos milions de dossiers personals, escrits per delators i col·laboradors durant l'antic règim. La casa i els dossiers acabaran submergint als germans en un viatge de tornada als seus orígens per descobrir la història de la seva família i de tot un país. I tu, obriries la carpeta que conté els secrets de la teva vida?

Dramatúrgia i direcció: Laura Mihon | Intèrprets: Arántzazu Ruiz, Adrià Olay, Pau Sastre| Ajudant de direcció: Helena López | Espai escènic: Daniel Ruiz.

"FAIRFLY"
LA CALÒRICA (Catalunya)
De l'1 al 26 de març a Baixos22
 

La Calòrica encara el seu setè any de vida i la seva tercera participació en El Cicló preparant un espectacle (encara sense títol) sobre l'anomenada bombolla de l'emprenedoria. En un intent desesperat de maquillar les xifres de l'atur i acabar definitivament amb la consciència de classe, Govern i Mercat s'han unit per intentar demostrar que si la nostra vida professional és precària, infeliç i insatisfactòria és només per culpa de la nostra falta de "cultura emprenedora". Per això, mentre es liberalitzen els acomiadaments i es retallen els drets laborals, proliferen les campanyes d'ajut a les start-ups i els eslògans motivacionals com: "Surt a complir el teu somni" o "Sigues el teu propi cap". Va ser el mateix Kennedy qui va proclamar allò de "crisi en xinès significa oportunitat", van haver de passar uns quants anys perquè entenguéssim que ni ell ni els seus ajudants tenien gaire idea de xinès.

Intèrprets: Queralt Cassassayas, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius | Dramatúrgia: Joan Yago | Direcció: Israel Solà | Escenografia i vestuari: Albert Pascual.

"EL JUGADOR"
IGNÍFUGA (Catalunya)
Del 5 AL 30 d'abril a Baixos22
 

El jugador no ha vingut fins aquí per jugar. El jugador forma part de la comitiva que acompanya el president rus en la seva gira europea i ha quedat atrapat en una ciutat balneari a la frontera entre Bèlgica i Alemanya. Benvinguts a Roulettenburg, un balneari que de nit es transforma en un casino on totes les nacionalitats europees van a jugar-s'hi l'ànima. Gira la ruleta. El jugador està enamorat de Polina i no té on caure mort. El jugador vol que Polina l'estimi, si cal, cobrint-la amb monedes d'or. Gira i gira la ruleta. El jugador ha de patir per ser feliç. El jugador ha d'apostar-ho tot i perdre-ho tot per sentir-se afortunat. La ruleta frena, s'atura. Zero. «Per què apostes, jugador, si no tens ni un cèntim i detestes el joc?» «Nosaltres, els russos, us entenem; però vosaltres, europeus, sou massa limitats per entendre'ns: jugo per explorar la dimensió de l'abisme... Jugo per estimar la vida.»

Dramatúrgia: Albert Pijuan (a partir d'El jugador de Fiódor Dostoievski) | Direcció: Pau Masaló | Amb Eduard Autonell, Marina Congost i Júlia Rodón. 

"VEN A FRAGUEL ROCK"  
CIA CASA REAL (Catalunya)
Del 3 al 28 de maig a Baixos22
 
En un parc temàtic dedicat als dibuixos animats dels anys vuitanta, tres personatges conviuen clandestinament a l'atracció menys visitada, Fraguel Rock. Una nit de tormenta elèctrica, quan el parc està a punt de tancar les seves portes, apareix un mort al lavabo d'aquesta atracció. Glenda, Animal i El Alegre Mariachi tindran 24 hores per descobrir l'identitat de l'assassí. O construir una coartada sòlida. O trobar una explicació versemblant. Per al seu segon espectacle dins El Cicló, la Cia Casa Real vol explorar d'una banda les convencions del teatre de gènere (investigant la manera de traduir al llenguatge teatral gèneres com el terror, el thriller o la ciència ficció), i de l'altra, els conceptes d'identitat i gènere (plantejant-se l'origen i de vegades l'absurd dels rols i els estereotips socials).
 

Dramatúrgia i direcció: Salvador S. Sánchez i Raquel Loscos López | Amb Rocío Manzano, Sara Sansuan i Laura Vila Kremer. 

"CLAQUÉ O NO"  
DARA (Catalunya)
Del 16 d'agost al 17 de setembre a Baixos 22
 

Aquesta temporada volem apostar per una línia que, a ritme de comèdia, ens parli de coses que estan passant ara. Coses que potser encara no tenen nom però ja estan al carrer, entre nosaltres, martellejant-nos inconscientment reclamant ser descobertes. Com un pokémon. I, com els pokémons, hi ha gent que se'n riu i gent que els caça, gent que passa, o fins i tot que ho ignora, però ells estan allà i han vingut per a quedar-se. Com nosaltres. Hem vingut per dir que no sabem què passarà amb els pokémons, però que hi ha pokémons. Bé, tampoc hem vingut per dir això, però és un bon exemple. Potser això és el que fem, posar exemples de coses que poden passar, o que ja passen. Coses d'ara.

Dramatúrgia i direcció: Roc Esquius | Intèrprets: Núria Deulofeu, Bernat Mestre, Isidre Montserrat i Mireia Pàmies | Producció: Anna Juncadella. 


ACTIVITATS PARAL·LELES
LA FESTA DEL CICLÓ | 15 de febrer
LA CONFERÈNCIA DEL CICLÓ | Març
EL CONCERT DEL CICLÓ | Maig
EL VERMUT DEL CICLÓ | Setembre
 

 

  

 

Novembre 2017
L M X J V S D
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Newsletter

PUBLI CAMPANYA ESCOLAR

Logo png ciclo

convocatoria tancada

convocatoria espectacles baixos