Facebook-Tantarantana twitter-tantarantana-botton  youtube-tantarantana-botton Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.   CAT | CAS 

PI(E)CE - PROJECTE INTERGENERACIONAL DE CREACIÓ ESCÈNICA

icon adults ADULTS - BAIXOS22

PI(E)CE - PROJECTE INTERGENERACIONAL DE CREACIÓ ESCÈNICA

PRESENTACIÓ
 
El projecte intergeneracional de creació escènica PI(E)CE inicia les seves primeres passes al 2011, impulsat i produït pel teatre Tantarantana de Barcelona.
 
En la seva primera edició es tractava d'un taller de creació escènica dirigit a joves del Raval, realitzat fora de l'horari escolar. En les tres edicions següents s'incorpora gent gran del barri i es comença a treballar als instituts públics de la zona en horari lectiu i en col·laboració amb l'equip docent dels centres.
 
El resultat és una experiència artística i social única per la seva vessant jove/gent gran, que propicia dinàmiques d'escolta i de reflexió al voltant dels processos d'aprenentatge, del lloc i la funció de l'art i, en definitiva, al voltant de l'entorn social, polític i econòmic de les persones implicades. A través de la paraula i de la dansa, a través de la trobada entre persones de diverses edats, amb procedències i llengües molt diverses proposem una immersió en un procés de creació col·lectiva: el resultat és un espectacle que es presenta al teatre Tantarantana dintre de la seva programació Adults, que obre les seves portes a altres públics, a altres mirades.

COM TREBALLEM?
 

El procés, com ja hem indicat més amunt, consisteix en assajar a les aules dels instituts públics de la ciutat al llarg de les hores lectives. Amb la complicitat d'algunes persones grans del barri, creem una peça escènica a partir de cada grup concret: des del grup i feta com un guant a mesura pel grup. En conseqüència, si s'absenta algú del procés, l'espectacle és modificat invariablement.

El treball cerca predisposar estudiants, professors, artistes i voluntaris a un estat d'escolta i d'atenció. En aquest sentit, l'escolta és la línia mestra que comprèn tots els aspectes del nostre projecte, és el principi metodològic que ens guia al llarg dels assajos. Degut a aquesta metodologia, resulta impossible anticipar una forma o un contingut temàtic a la trobada amb el grup, tot i que en les darreres edicions emergien de manera natural temes com la identitat i la memòria. Atenem allò que aflora i ho fem créixer intuïtivament.

El procés d'escolta implica sovint una lectura entre línies, donat que els diversos constructes culturals, identitaris i socials, impedeixen als participants
una expressió directa d'allò que els afecta. Per això mateix, l'experiència d'aquests anys ens ha conduït a treballar sobre els somnis com a punt de partença per a la creació de paisatges onírics. La improvisació des del cos, el moviment i l'escriptura automàtica, generen una manera indirecta de crear materials així com d'exposar-los, que li concedeix al pudor una força expressiva notable i constitueix un llenguatge escènic específic, rar en aquesta mena de projectes. Aquesta textura onírica vehicula una trobada entre la coreografia i la paraula, nascuda de l'escolta i de la complicitat de la nostra col·laboració com a coreògrafa i dramaturg. Així, al llarg dels anys, s'ha anat forjant un llenguatge escènic propi.
 
 
QUIN SÓN ELS NOSTRES OBJECTIUS?
 
L'objectiu general del projecte és crear un espai de trobada entre persones de diverses edats, procedències, llengües i extractes socials que escassament tenen l' ocasió i el lloc per escoltar-se. A través del procés de creació, cerquem propiciar un ambient de treball en el qual ens acompanyem els uns als altres en la construcció de quelcom en comú.

La creació d'una peça escènica que es presenta al teatre, és el resultat tangible d'aquest procés. Aquesta peça escènica vol respondre a una sèrie d'objectius artístics: una investigació de la relació cos/llenguatge; una recerca de veritat escènica; una indagació sobre noves formes de posar en escena allò inconscient i allò col·lectiu.

Respon també a una sèrie d'objectius pedagògics: propiciar una expressió lliure, en la col·lectivitat, de l'emotivitat i la mirada sobre les coses de cadascun dels participants, així com el treball en equip; fomentar la responsabilitat, la cura de l'altre, el respecte; oferir eines essencials per l'aprenentatge com l'estructuració del pensament, la conceptualització, un millor coneixement del propi cos, de les capacitats expressives pròpies – tant a nivell de llenguatge com de moviment- i el desenvolupament de la memòria afectiva; explorar la intimitat creativa amb la pròpia paraula i el moviment; despertar la vorania i el gaudi no imposat, sinó participatiu, amb l'art i la creació contemporània.

Finalment, el projecte cerca generar nous públics, obrir els espais d'exhibició de les arts contemporànies als barris i expandir el seu àmbit d'influència.
 
  

CONTACTE

TEATRE TANTARANTANA
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
93 441 70 22

Al llarg de cinc edicions produïdes pel Teatre Tantarantana, el projecte s'ha ampliat i desenvolupat, sumant complicitats i multiplicant el sentit de l'impacte de la feina. Si bé al principi treballàvem amb els instituts i amb el Teatre Tantarantana com a espai cultural que acollia i produïa el projecte, de mica en mica la xarxa de relacions s'ha anat estenent, de manera que el projecte s'ha pogut alimentar dels diferents mitjans on s'ha desenvolupat i crescut, juntament amb les diverses persones que han intervingut en aquest: l'àmbit pedagògic i el teatral, la relació amb el barri a través de les famílies i la gent gran, la implicació d'institucions educatives, així com d'altres àmbits artístics (les arts visuals i la música) ... En cada edició hem anat descobrint nous paisatges comuns, creant noves imatges de la ciutat on vivim, i responsabilitzant col·lectivament i de manera individual de la representació del nostre entorn així com de les nostres relacions, per poder seguir pensant-se de manera crítica

Produccions realitzades fins a la data:

2011/2012: Si existeix l'altre, potser també jo. Projecte realitzat amb joves del Raval fora de l'horari escolar. Entitats col·laboradores: Escola de Música Xamfrà.2012/2013: La Festa. Projecte realitzat amb joves i persones grans del Raval i del Poble Sec. Entitats col·laboradores: Ajuntament de Barcelona (Foment de Ciutat Vella), Institut Consell de Cent.

2013/2014: La flor de Lotus. Projecte realitzat amb joves i gent gran del Raval. Entitats col·laboradores: Ajuntament de Barcelona (Foment de Ciutat Vella), Institut Milà i Fontanals.

2014/2015: Ningú no em persegueix. Projecte realitzat amb joves i persones grans del Raval i del Poble Sec, gent gran de tots dos barris i amb la participació dels joves habituals de l'espai Habitació 1418 del CCCB de Barcelona. Entitats col·laboradores: Ajuntament de Barcelona / Foment de Ciutat Vella i Districte Sants-Montjuic, Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB), Projecte Habitació 1418 (CCCB), Beca José Luna (Mèxic), Centre Cultural EL TEKOLOTE (Mèxic), Institut Milà i Fontanals, Institut Consell de Cent.

2015/16: Joves dels Institus Milà i Fontanals, Consell de Cent i del proyecto Habitació 1418 (CCCB/MACBA), gent gran de Poble Sec i el Raval i joves del projecte Clavé XXI (Palau de la Música Catalana).
Producció: Li diuen mar (primer moviment). Presentada al teatro Tantarantana / Li diuen mar (segon moviment). Presentada al Teatre del CCCB al marco del Festival Grec 2016.

Teatre Tantarantana

Festival Grec 2016-01-15

Ajuntament de Barcelona: Foment de Ciutat Vella i Districte Sants- Montjuic

Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB)

Habitació1418 (CCCB-MACBA)

Clavé XXI del Palau de la música

Fundació Arrels

INS Milà i Fontanals /INS Consell de Cent

Acceder al material de prensa del espectáculo

 

Newsletter