Saltar al contingut principal

NOTÍCIES

TEATRE TANTARANTANA, EL FRUIT DE 30 ANYS DE TEATRE

El Tantarantana celebra el 30è aniversari sota el lema ‘El fruit de 30 anys de teatre’ amb una programació que acull més de 30 espectacles entre programació estable i escolar, nous projectes com a fàbrica de creació i d’altres novetats encara per descobrir. Una temporada que convida a tothom a gaudir de les fites recollides durant tres dècades de treball i engresca a plantar les llavors que traçaran el futur de les arts escèniques. 

La temporada 22-23 inclou 2 espectacles de producció pròpia, 2 espectacles de coproducció resultants de convocatòries del teatre com a Fàbrica de creació, 2 espectacles comunitaris, 2 espectacles seleccionats per Novaveu, 1 espectacle que forma part del festival RBLS i 2 espectacles de dansa dins el XX Circuit de Creació Escènica Contemporània per a Públic Adult i Familiar de La Red de Teatros Alternativos.

Destaquen peces de creadores i creadors que porten sobre els escenaris discursos ancorats a realitats socials actuals com ara la diversitat, la salut mental, la memòria i la cultura pop, així com obres que donen l’oportunitat als i les joves a explicar la seva mirada del món. Més de 15 estrenes, creadores i temàtiques que reivindiquen espais dins les programacions convencionals, tornen algunes de les companyies que han acompanyat al Tantarantana durant aquests anys, per presentar noves produccions, consolidar-se dins l’escena i celebrar juntes el 30 aniversari. 

 

La trentena programació del Tantarantana continua apostant per companyies que presenten les seves primeres produccions.

Obre temporada l’espectacle inclusiu de Laura Giberga, que torna després de l’èxit de ‘Preses’ amb ‘Reset’, on es troben tres personatges abocats a reiniciar. També, Les Fugitives amb ‘El club oblidat, Barcelona Lyceum Club’ fan memòria del primer club cultural femení a Barcelona que va desaparèixer fa 85 anys. Raquel Loscos presenta el text dirigit per Clara Manyós, ‘Mi madre en bragas’, que reivindica la figura de les dones treballadores als anys vuitanta a través de la investigació d’una mare i una filla; La Maièutica porta a l’escenari ‘Tot en ordre’ del dramaturg anglès Alex Oates, per parlar sobre els trastorns de l’espectre autista (TEA) a través d’una família. La Bella Otero representa ‘George Kaplan’, una comèdia sobre les relacions del poder i l’espectacle. L’intèrpret i traductora Maria Bosom amb el text de la dramaturga alemanya Sasha Marianna Salzmann, ‘Aprendre a nedar’, mostra la història de tres joves a la recerca de la seva pròpia identitat. I, torna l’espectacle aclamat per la crítica i públic de la temporada passada, ‘El Gegant del Pi’, de Pau Vinyals i Júlia Barceló.

Completen la programació ‘Primavera de bèsties’ del mallorquí Miquel Mas Fiol; ‘He llegit i accepto les condicions d’ús’ amb la direcció d’Israel Solà; ‘Los hijos perdidos de Dios’ de La casa de Asterión; ‘Res de tu’ d’Iván F. Mula i dirigit per Montse Rodríguez Clusella; i l’espectacle itinerant pel barri de Poble Sec ‘Rumor de pasos sobre el confín del agua’ de Patrizia Menichelli i Giovanna Pezzullo.

 

El Tantarantana presenta un projecte escènic amb Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures.

Enguany, el Tantarantana presenta la producció pròpia, [BLANK], un text de la dramaturga britànica Alice Birch, que compta amb la direcció escènica de Roberto Romei i Marc Chornet. Un muntatge que s’exhibirà simultàniament i de forma interrelacionada amb un segon muntatge sota el mateix títol, que es representarà a la Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures.

[BLANK] és un projecte escènic que respon a la voluntat de fomentar el treball en xarxa entre fàbriques de creació i generar complicitats amb el territori i acció comunitària. El títol fa referència al buit, el veritable protagonista d’aquest text. Un buit profund en tots els personatges, marcats per la manca de perspectives, esperances i relacions afectives. Un text que posa en crisi un sistema socioeconòmic que exclou a part de la població de la idea de “benestar” i “drets socials”.

Al projecte hi participen intèrprets professionals i amateurs, joves i adults, i es farà servir un dispositiu tecnològic que permetrà la projecció simultània en els dos teatres, d’escenes que passen en llocs simbòlics. Aquesta estructura és una aposta i un experiment de teatre virtual en directe o live cinema.

 

El Tantantarantana s’enforteix com a fàbrica de creació i presenta diferents novetats, a més a més, de les línies que porta desenvolupant des de fa anys.

Miquel Mas Fiol guardonat amb la primera edició del nou projecte d’especialització en direcció escènica del Tantarantana, que té una durada de dos anys consecutius i s’inicia aquesta temporada 22-23. Com a resultat de la Residència de direcció, el primer any el director presenta a la primavera, ‘Les penes del jove Werther’, un espectacle a partir de l’obra de Goethe, al voltant de la mercantilització de la tristesa, el feixisme emocional, la buidor generacional i el fracàs amorós.

La companyia Produït per H.I.I.I.T estrena ‘Fantàstic funeral festiu’, el tercer i últim espectacle amb el qual conclou la seva etapa del Projecte de companyies en residència #ElCicló. I, a finals d’agost s’anuncia la companyia que enguany iniciarà la seva estada al teatre per desenvolupar el seu projecte escènic.

Les companyies que gaudeixen la residència artística aquesta temporada són Cia. Pagans amb ‘El valor de res’ en col·laboració amb Fira Tàrrega, el Col·lectiu Trip amb ‘Trip’ fruit de la convocatòria de textos i projectes d’On el Teatre Batega, i Bernat Sanjuan i Núria Crespo amb ‘Opus 0’ en col·laboració amb Graners de Creació.

També, el dramaturg Ferran Dordal ha estat seleccionat per desenvolupar el seu treball al Tantarantana en el marc de les beques Carme Montoriol, concedides per l’Institut de Cultura de Barcelona, dins el programa Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO.

Un altre projecte que s’inicia aquesta temporada és Visionaris, on es convida a la ciutadania, col·lectius i creadores alienes al teatre a participar en la programació de peces escèniques. Aquesta temporada, la vinculació ha estat amb joves de Novaveu, els quals a través d’un procés de participació oberta han decidit la programació de dos espectacles, ‘Quanta, quanta guerra…’ dels Farrés Brothes i Cia i ‘Ubu rex’ d’Application rejected.

Dins el programa internacional, es presenten dos nous projectes. El Projecte de dramatúrgia internacional – Mediterrani, liderat pel Tantarantana i destinat a dramaturgues i dramaturgs del Mediterrani, amb l’objectiu de portar a terme diversos tallers de dramatúrgia entorn a temàtiques vinculades al mar Mediterrani. Les entitats convidades a participar són el Teatre Tantarantana (Barcelona), Teatre Principal de Palma (Mallorca), Espai Inestable (València) i La Chartreuse-Centre national des écritures du spectacle (Villeneuve-lès-Avignon).

Dins d’aquest programa, també hi serà el projecte de Xantal Gabarró, A banda i banda (i no endebades), que acull el teatre. Un procés artístic i un espectacle format per monòlegs entorn la realitat social del camp de refugiades de Jenin (Palestina) i del barri del Raval, a través dels ulls de diferents dones que hi viuen actualment.

Finalment, la pròxima temporada, s’inicia un projecte de creació col·lectiva amb perspectiva comunitària sobre els trastorns de conducta alimentària (TCA). On participaran dones que l’han patit i adolescents que estan desenvolupant la seva relació amb el menjar i el cos. El procés de treball, investigació i creació durarà un any i com a resultat es presentarà un espectacle de creació comunitària, diferents materials pedagògics i activitats paral·leles de prevenció i educació entorn els TCA.

 

El Tantarantana acull diversos festivals i circuits.

Emmarcat al RBLS Festival Teatre Jove es podrà gaudir de ‘Ragazzo’ escrit i dirigit per Lali Álvarez. Com a part del circuit Red de Teatros Alternativos, es representen els espectacles de dansa ‘El Dios del pop’ de Diego Anido i ‘Adama & Duet Alanda’ de Marcat Dance. I, una edició més, el Tantarantana torna a formar part del Grec Festival de Barcelona, la programació es donarà a conèixer més endavant.

 

El Tantarantana porta 30 temporades de programació escolar.

Aquesta temporada el Tantarantana continua amb la ferma aposta d’adreçar part de la seva programació a escoles i instituts, per fomentar la imaginació i els valors positius de les més joves. L’objectiu és apropar la cultura i el teatre, i fer partícips a les dones i els homes del futur.

A la programació escolar hi trobem ‘Girls like that (Noies d’aquestes)’ de Cia. Càlam; ‘La rateta Martina i el ratolí Serafí’ de Cia. Deliri; ‘Hechizados, el príncipe y la princesa que viajaron a nuestros tiempos’ d’Off compañía; ‘Pastorets, la gran aventura!’ de La Roda Produccions; ‘Hai, la pescadora de somnis’ de Cia. Giramàgic; ‘Kaixes’ de Cia. Com Sona; ‘Mentida podrida’ de Cal Teatre; ‘L’arbre de la vida’ d’Aboon Teatre; ‘The curious adventures of Jack Todd’ d’Etc English Theatre Company; i ‘L’Amàlia i les ombres lunars’ d’Animamundi Teatre.

 

Sorpreses i molt més per celebrar el 30 aniversari del Teatre Tantarantana.

Pròximament s’anunciaran diferents actes i activitats que es desenvoluparan al llarg de la temporada 22-23 per celebrar tres dècades de treball promovent les arts escèniques.

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Enhorabona! Ja formes part del Tantarantana. A partir d'ara rebràs els nostres butlletins.