PROGRAMA
INTERNACIONAL
Des del Tantarantana apostem per generar relacions internacionals que, d’una banda, ajudin a difondre la creació escènica de Catalunya arreu del món, i de l’altra, atreguin a professionals de l’àmbit internacional cap a la nostra ciutat. En aquesta secció trobareu aquelles iniciatives que, amb el nostre suport, generen aquesta mirada d’obertura cap a l’exterior i promouen l’intercanvi cultural per poder portar més lluny les nostres escenes.
PROJECTE DE DRAMATÚRGIA
INTERNACIONAL – MEDITERRANI
PROJECTE EN MARXA 2022-2024.
El Taller de dramatúrgia contaminant, dirigit pel dramaturg Albert Tola i el director Rodrigo García Olza, forma part del ‘Projecte de dramatúrgia internacional – Mediterrani’ que lidera el Teatre Tantarantana, destinat a dramaturgues i dramaturgs de Barcelona, Mallorca, València i Villeneuve-lès-Avignon, amb l’objectiu de dur a terme diverses trobades de dramatúrgia entorn a temàtiques vinculades amb el Mar Mediterrani.
La segona part del taller va tenir lloc a La Chartreuse-Centrenational des écritures du spectacle durant l’octubre del 2023 per continuar la investigació sobre els cinc texts sorgits de la primera trobada sobre el que no es pot dir al Mediterrani, que es va celebrar al novembre del 2022 al Faberllull d’Olot.
La metodologia que es va fer fer servir és la dramatúrgia contaminant, amb exercicis que permeten emergir elements arquetípics i simbòlics propis dels territoris físics i culturals que es posen en diàleg, i la interacció del qual modifica profundament l’escriptura. El treball desenvolupat, no ha sigut construir la peça que es vol, sino apropiar-se de la peça que emergeix.
Un projecte del Teatre Tantarantana i l’Associació ATIC amb la participació del Teatre Principal, Espacio Inestable i La Chartreuse – Centre National des écritures du spectacle.
Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull de Catalunya i la xarxa de residències Faberllull.
JENIN feat RAVAL
PROJECTE FINALITZAT 2022-2023.
Aquest projecte té per objectiu explicar una part de la realitat política i social del Camp de Refugiades de Jenin (Palestina) i del barri del Raval (Catalunya) a través del teatre. És una coproducció de La Material Teatre, el Freedom Theatre, el Teatre Tantarantana, l’SCI Catalunya i SUDS.
JENIN feat RAVAL és un procés artístic, polític i un espectacle que es dóna de manera paral·lela a Palestina i Catalunya. Ens explica una part de la realitat política i social del Camp de Refugiades de Jenin (Cisjordània, Palestina) i del barri del Raval (Barcelona, Catalunya). Ho fa a través de les històries de cinc dones que han compartit vivències i visions durant entrevistes virtuals i viatges i que seran, a més, les actrius de l’espectacle a banda i banda del mediterrani. Un mateix espectacle, cinc històries, i a cada territori actrius i direcció locals, en un espectacle que mescla audiovisuals i teatre en viu, permetent així que totes les protagonistes siguin a escena.
Els llocs, les persones, la lluita, la comunitat, els espais i la pertinença són el centre del conflicte. La Material Teatre (que lidera el projecte amb Xantal Gabarró com a directora) i el Freedom Theatre (com a partner a Palestina, amb Ahmad Tobasi al capdavant) posen en relació i en diàleg el barri del Raval i el Camp de Refugiades de Jenin.
El Tantarantana acull part del procés de creació amb la visita de l’equip artístic de Palestina a Barcelona durant la primera setmana de maig de 2023. A Catalunya, l’obra s’estrenarà al Teatre Tantarantana de Barcelona el dimecres 7 de juny a les 20h i es podrà veure fins el diumenge 11 de juny. A Palestina s’estrenarà a l’agost en el marc del Festival de Teatre Feminista de Jenin.
PROJECTE D’INTERCANVI
DE DRAMATÚRGIES INTERNACIONALS
PROJECTE FINLITZAT 2011-2020.
Al Tantarantana portem des del 2011 creant ponts entre la dramatúrgia catalana i la dramatúrgia iberoamericana (països de parla hispana i portuguesa d’una banda i l’altra de l’oceà). Cada any l’intercanvi va tenir com a protagonista un país convidat.
La primera part de l’intercanvi es dona quan els textos de les dramaturgues de les companyies residents són llegits a una sala afí al Tantarantana del país convidat de la temporada. La segona part de l’intercanvi consisteix en un cicle de lectures escenificades amb autoria a càrrec del país convidat i direcció i interpretació a càrrec de les companyies residents d’EL CICLÓ.
En l’última edició d’aquest projecte el país convidat va ser Mèxic. Els textos de les dramaturgues d’El Cicló es van llegir a les sales La Capilla, El hormiguero, La teatrería, Foro Contigo América i El 77 Centro Cultural Autogestivo de Ciutat de Mèxic. Els textos de les autores mexicanes es van llegir a la Sala Àtic22 durant l’estiu del 2022.
PROJECTE DE CONTAMINACIÓ
DRAMATÚRGICA INTERNACIONAL
PROJECTE FINALITZAT 2020.
Un projecte coescrit per cinc dramaturgues de Barcelona i 5 d’internacionals: Marta Aran, Loredana Volpe, Laura Freijo, Eva Hibernia, Miquel Àngel Raió, Diego Aramburo (Bolívia), Daniel Fernández (Perú), María José Pizarro (Xile), Noé Morales (Mèxic) i Gabriel Fernández (Argentina).
Aquestes deu autores van ser seleccionades per a participar en el taller de contaminació dramatúrgica que vam realitzar durant el juliol del 2020 en el marc del Festival Grec De Barcelona. Engrescades per l’experiència de treballar juntes online en aquest taller, les persones participants i organitzadores van iniciar un nou projecte més complex escrit a 20 mans: LAGUNA MEMORIA (+info), un llargmetratge experimental a partir d’una recerca dramatúrgica. La peça audiovisual va ser projectada al novembre de 2021 al Tantarantana.
Amb el suport de Iber Escena, Cia Nigredo, Teatre dels Argonautes i Tantarantana.
PARLEM AMB
ALGUNES PARTICIPANTS
Va ser un plaer poder viure els processos de treball de Llatinoamèrica, cadascun ben diferent. Era un voyeurisme teatral molt creatiu. Va ser engrescador veure com feien servir altres recursos teatrals que no veiem tant aquí… El seu teatre era molt suggerent i feien servir la poètica escènica amb molta més tècnica que nosaltres. Ha sigut una experiència alliberadora i enriquidora, on no estava condicionada pels patrons de la dramatúrgia catalana, que vulguis o no, són la meva escola.
Marta AranSon indiscutibles las similitudes y los puntos en común que tenemos todos los hacedores de artes escénicas del mundo. Carece de sentido que en un lugar del mundo se inicien desde cero reflexiones y luchas que en otros lugares del mundo llevan ventaja y camino transitado. Nos dedicamos a lo mismo, compartimos ADN, tejer redes es la consecuencia natural de reconocernos y acercarnos. Las redes son fundamentales en el mundo globalizado en el que nos encontramos.
Samuel Sosa