NOTÍCIES
PROGRAMA D’INTERNACIONALITZACIÓ
PROJECTE D’INTERNACIONALITZACIÓ
Estrena mundial de ‘Laguna memoria’ un llargmetratge experimental a partir d’una recerca dramatúrgica.
“Pel·lícula formada per deu baules d’una gran cadena dramàtica”
El pròxim 16 de novembre a les 21h s’estrena internacionalment a través de Zoom, així com presencialment al Teatre Tantarantana, Laguna memoria, un llargmetratge experimental que sorgeix a partir d’una innovadora recerca dramatúrgica contaminant. La pel·lícula s’emetrà per streaming, es projectarà en el teatre i comptarà amb la presència de diversos dels autors presencial i virtualment, i amb els creadors del projecte, Albert Tola, Rodrigo Garcia Olza i Julio Álvarez, des del teatre.
Així mateix, el projecte compta amb diferents dates de presentació a tot el món. El dimarts 16 de novembre es presentarà a Mèxic, el dimecres 17 a Bolívia, on el dijous 18 s’organitzarà un col·loqui amb les autores i autors del projecte. El llargmetratge quedarà disponible per a la seva visualització a la web del Centre Cultural d’Espanya de La Paz fins al 19 de novembre a les 19h.
Laguna memoria tracta de deu personatges en dissolució per les aigües dels diferents rius subterranis que connecten aquest món amb els altres. Deu consciències escodrinyades pel Xoloitzcuintle, mentre s’apaguen aquí o mentre s’encenen allà davant els tres caps de gos Cèrber. Un decàleg de personatges aferrant-se a aquesta riba o experimentant l’altra. Una desena d’universos cinematogràfics diferents cosits entre si pels mateixos fils metafísics amb els quals Mary Shelley va sargir les diferents parts del seu fascinant monstre.
Aquest projecte internacional de creació col·lectiva del Tantarantana i Asociación ATIC amb Nigredo, en col·laboració amb Teatre dels Argonautes, i coproduït per 6 països, ha estat producte d’una metodologia dramatúrgica que té el seu origen en un procés contaminant desenvolupat pel mateix equip creatiu a l’edició de l’any 2020 del Festival Grec de Barcelona, quan es va presentar el poema dramàtic a deu veus, De noche todas las pieles son azules.
També, té com a precedents germinals el taller contaminant del Teatre Tantarantana dut a terme pel mateix equip amb Maldita Vanidad de Bogotà, La noche sin tiempo i les videocreacions de la companyia teatral Nigredo en peces com Al hilo de Ariadna o Si fuese Perséfone.
Donat el profund nivell de compromís amb el laboratori creat, a un costat i un altre de l’oceà Atlàntic, l’equip va seguir amb les seves recerques entorn dels límits i les possibilitats de l’escriptura teatral fins a dimensionar-se en la producció audiovisual, Laguna memoria, que compta amb la direcció audiovisual de Rodrigo García Olza, la direcció dramatúrgica d’Albert Tola i la coordinació i producció executiva de Julio Álvarez. En ell han participat cinc dramaturgues residents a Barcelona, Marta Aran, Loredana Volpe, Laura Freijo, Eva Hibernia i Miquel Ángel Raió, i cinc dramaturgues d’Amèrica, Noè Morales (Mèxic), Diego Aramburu (Bolívia), Gabriel Fernández Chapo (l’Argentina), María José Pizarro (Xile) i Daniel Fernández (el Perú).
Laguna memoria forma part del Programa Internacional del Tantarantana com a Fàbrica de creació que duu a terme des del 2011 i té per objectiu vincular dramatúrgies catalanes i iberoamericanes, amb la finalitat de fomentar l’intercanvi de cultures i establir vincles creatius.
El llargmetratge compta amb el suport d’Iberescena, l’aportació de diferents còmplices coproductors, Vive Producciones (el Perú), Cia Malón Teatro (l’Argentina), Colectivo Escénico (Mèxic), Colectivo CTM SPA (Xile) i Kiknteatr (Bolívia), i la col·laboració dels Centres Culturals d’Espanya a La Paz, Mèxic, Lima, Santiago i Buenos Aires, a més del Teatro del Puente de Santiago.
_____________________________
PROYECTO DE INTERNACIONALIZACIÓN
Estreno mundial de ‘Laguna memoria’ un largometraje experimental a partir de una investigación dramatúrgica.
“Película compuesta por diez eslabones de una gran cadena dramática”
El próximo 16 de noviembre a las 21h se estrena internacionalmente a través de Zoom, así como presencialmente en el Teatro Tantarantana, Laguna memoria, un largometraje experimental que surge a partir de una innovadora investigación dramatúrgica contaminante. La película se emitirá por streaming, se proyectará en el teatro y contará después con la presencia de varios de los autores presencial y virtualmente, y con los creadores del proyecto, Albert Tola, Rodrigo Garcia Olza y Julio Álvarez desde el teatro.
Así mismo, el proyecto cuenta con diferentes fechas de presentación en todo el mundo. El martes 16 de noviembre se presentará en México, el miércoles 17 en Bolivia, donde el jueves 18 se organizará un coloquio con las autoras y autores del proyecto. El largometraje quedará disponible para su visualización en la web del Centro Cultural de España de La Paz hasta el 19 de noviembre a las 19h.
Laguna memoria trata de diez personajes en disolución por las aguas de los distintos ríos subterráneos que conectan este mundo con los otros. Diez conciencias escudriñadas por el Xoloitzcuintle, mientras se apagan aquí o mientras se encienden allá ante las tres cabezas de perro Cerbero. Un decálogo de personajes aferrándose a esta orilla o experimentando la otra. Una decena de universos cinematográficos distintos cosidos entre sí por los mismos hilos metafísicos con los que Mary Shelley zurció las diferentes partes de su fascinante monstruo.
Este proyecto internacional de creación colectiva del Tantarantana y Asociación ATIC con Nigredo, en colaboración con Teatre dels Argonautes, y coproducido por 6 países, ha sido producto de una metodología dramatúrgica que tiene su origen en un proceso contaminante desarrollado por el mismo equipo creativo en la edición del año 2020 del Festival Grec de Barcelona, cuando se presentó el poema dramático a diez voces, De noche todas las pieles son azules.
También tiene como precedentes germinales el taller contaminante del Teatro Tantarantana llevado a cabo por el mismo equipo con La Maldita Vanidad de Bogotá, La noche sin tiempo y las videocreaciones de la compañía teatral Nigredo en piezas como Al hilo de Ariadna o Si fuese Perséfone.
Dado el profundo nivel de compromiso con el laboratorio creado, a un lado y otro del océano Atlántico, el equipo siguió con sus investigaciones en torno a los límites y las posibilidades de la escritura teatral hasta dimensionarse en la producción audiovisual, Laguna memoria, que cuenta con la dirección audiovisual de Rodrigo García Olza, la dirección dramatúrgica de Albert Tola y la coordinación y producción ejecutiva de Julio Álvarez. En él han participado cinco dramaturgas residentes en Barcelona, Marta Aran, Loredana Volpe, Laura Freijo, Eva Hibernia y Miquel Ángel Raió, y cinco dramaturgas de América, Noé Morales (México), Diego Aramburu (Bolivia), Gabriel Fernández Chapo (Argentina), María José Pizarro (Chile) y Daniel Fernández (Perú).
Laguna memoria forma parte del Programa Internacional del Tantarantana como Fábrica de creación que lleva a cabo desde el 2011 y tiene por objetivo vincular dramaturgias catalanas e iberoamericanas, con el fin de fomentar el intercambio de culturas y establecer vínculos creativos.
El largometraje cuenta con el apoyo de Iberescena, la aportación de distintos cómplices coproductores, Vive Producciones (Perú), Cia Malón Teatro (Argentina), Colectivo Escénico (México), Colectivo CTM SPA (Chile) y Kiknteatr (Bolivia); y la colaboración de los Centros Culturales de España en La Paz, México, Lima, Santiago y Buenos Aires, además del Teatro del Puente de Santiago.