NOTÍCIES

LA FAMILÍA ES DESPERTA

RAMON OLIVER – NUVOL.COM

Hi ha persones que, si poguessin evitar-ho, no dormirien mai, perquè els fa por no tornar-se a despertar. Però també hi ha persones que, si poguessin triar, no es despertarien mai, perquè només dormint poden fugir d’un món real que els provoca massa neguit. I, de vegades, totes dues tipologies poden conviure en una mateixa unitat familiar.

Com ara la que ens mostra a la seva novel·la més recent Alessandro Baricco. L’autor de Seda, de Nove- cento, el pianista de l’oceà i –seguint amb el referent marítim– d’aquell altre Oceà que ens va presentar el mateix Ivan Padilla en format escènic fa set anys, que ara signa aquest muntatge de la companyia L’El·lida.

Llavors, tots els personatges s’allotjaven en un hostal banyat per les onades. Ara, ho fan sota el sostre d’una vil·la italiana de principis del segle xx on ha arribat una núvia amb ganes de retrobar-se amb un nuvi a qui fa massa temps que no veu. Però, tal com assenyala Padilla, entre els uns i els altres hi ha afinitats notables.

Donada la relació peculiar que té aquesta família amb la son, no us estranyi si us rep en pijama i gaudint d’un esmorzar que es pot allar- gar gairebé fins a l’hora de sopar. És cosa d’anar-se acostumant a una idiosincràsia plena de rutines extravagants, secrets insòlits i una certa tendència a impregnar-ho tot de connotacions més o menys sexuals. No per res recorden a la nouvinguda que, a la seva edat, ser desitjable és obligatori.

Però, tal com ho veu Padilla, aquesta és per damunt de tot una obra de com una dona va donant forma a la pròpia paraula, malgrat que es troba immersa en un context que, encara que tingui un cert caire humorístic, és ben amargament coercitiu. Per cert: si sentiu que el majordom de tant en tant estossega amb variacions també ben peculiars, no ho atribuïu a cap virus: és la seva manera de comunicar-se.

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Enhorabona! Ja formes part del Tantarantana. A partir d'ara rebràs els nostres butlletins.