NOTÍCIES

La revenja del garrí

ORIOL OSÁN | NÚVOL.COM

Diu la faula –o almenys en la versió de l’artista Andreu Rifé– que “una truja estava donant de mamar als seus marrans. Els forts succionen amb desfici i no pensen deixar ni una gota de llet al més petit que, a poc a poc, s’anirà quedant enrere. La mama veu l’escena però no mou un dit: prefereix complaure’s veient com els altres creixen ben forts per tal de seguir millorant l’espècie.” L’autor no avança públicament el final del conte, però ja ho fem nosaltres: el petit verro mor d’una coça al cap per part de la seva progenitora quan, finalment, atrapa el mugró.

Espòiler? No pas! Perquè el que fa Rifé és arribar in extremis, salvar el desnodrit garrinet i donar-li la possibilitat de revenja. De la mare truja i dels seus afamats germanets bacons. O, almenys, la possibilitat de dir-hi la seva, que ja és un què. I escriu Els porcs també mengen verd, una comèdia negra que el Teatre Tantarantana acaba d’estrenar i que estarà en cartellera fins al proper 25 d’octubre.

El nostre garrí és en Jacob Torres. La truja (perdó, la mare), Teresa Urroz. El germà (només en tenim un), Angel Roldán. I Àngels Bassas fa de dona d’aquest últim i amant del primer. El porquet desnerit, pel que sembla, tenia una vida secreta. Rifé també s’adjudica el rol de director per organitzar aquesta desestructurada i violenta família, on les paraules amables brillen per la seva absència i la mala bava forma part de cada oració.

La proposta és una distopia rural, amb una mare castradora, organitzadora i manipuladora; una dona solitària dependent d’afecte que necessita sempre algú perquè li solucioni els problemes; un home maltractador i abusador (boxejador, per a més detalls); i el nostre garrinet, un artista sense sang a les venes, una mica pusil·lànime i menystingut per la família, la qual cosa el converteix en indecís, covard i vulnerable. Un sobtat accident deixa en estat vegetal el germà, moment en el qual els fonaments de la família trontollen, es capgiren els rols de poder i tenim servit a taula un bonic còctel a punt d’explotar.

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Enhorabona! Ja formes part del Tantarantana. A partir d'ara rebràs els nostres butlletins.