Saltar al contingut principal

PROGRAMA COMUNITARI

Una altra línia que defineix el nostre espai és la motivació i el compromís de potenciar la creació escènica amb perspectiva comunitària. En aquesta direcció desenvolupem i recolzem projectes que potencien el teatre com a eina de cohesió social i que treballen al voltant de valors compartits com la interculturalitat, la integració i la creativitat. Projectes que requereixen un model de gestió basat en la comunitat i que generen un procés col·lectiu d’intercanvi de coneixements i de recursos. Projectes que fomenten els sentiments de comunitat, de xarxa i de riquesa, en el sentit més ampli de la paraula.

RESPECTE
TEATRE COMUNITARI

PROJECTE EN MARXA 2023-2024.
Espai Límit és una companyia de teatre comunitari i documental liderada per Costanza Nannoni, Sònia Sánchez i Neus Umbert. Totes tres artistes i pedagogues postgraduades en Arts Escèniques i Acció Social a l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 2020. Durant els últims 3 anys han dut a terme tres projectes de teatre comunitari: Itinerart, a Santa Perpètua de Mogoda; IdentiXATS, al barri del Raval i What is Love, a Zona Nord. Actualment es troben en fase de creació del nou projecte RESPECTE, adreçat a joves i gent gran de Barcelona, un intercanvi intergeneracional i intercultural Amb aquest projecte, tant la companyia com el teatre, volem garantir l’accés a les Arts Escèniques de qualitat a col·lectius que sovint es troben al marge, i no només com a espectadors sinó també participant-hi activament.

PI(È)CE

PROJECTE FINALITZAT 2011-2022.
Des del Tantarantana hem desenvolupat durant 10 anys un projecte de teatre comunitari intergeneracional i intercultural: el Projecte PI(E)CE amb la direcció artística de Constanza Brncic i Albert Tola.

El projecte PI(E)CE ha acostat els escenaris a persones d’edats, procedències i experiències ben diverses: estudiants nouvinguts de l’IES Milà i Fontanals del barri del Raval i l’IES Consell de Cent del Poble Sec, juntament amb avis i àvies de tots dos barris. Aquest projecte comunitari ha culminat cada any amb un espectacle a final de temporada després de vuit mesos d’intens treball de creació comunitària realitzat en hores lectives.

Dirigits per la coreògrafa Constanza Brncic que ha treballat des de l’inici del projecte conjuntament amb el dramaturg Albert Tola. Ambdós professionals han construït, durant tots aquests anys, una proposta escènica a partir d’un treball de moviment i exercicis d’escriptura conduïda amb diverses llengües i expressions culturals en escena, sovint de caràcter oníric –tot i que no sempre- o basats en un discórrer de la memòria. S’ha compartit, a través de la creació escènica, el diàleg (a vegades difícil i conflictiu, d’altres, generós i constructiu) entre persones de diverses edats i procedències: des de persones migrades als anys cinquanta o seixanta durant la dictadura franquista, fins als alumnes de les aules d’acollida acabats d’arribar de Filipines, Pakistan, Marroc, República Dominicana i molts altres indrets del món.

COMPANYIA PI(È)CE

PI(È)CE es va originar com a projecte educatiu dins les aules, però al llarg d’aquests 10 anys de recorregut va créixer donant lloc a la companyia PI(È)CE, integrada per aquells participants en les diferents edicions del PI(È)CE educatiu que es van sentir identificats amb el projecte i volien seguir aprofundint en el procés de creació artística. La companyia PI(È)CE estava formada per persones de procedències ben diverses i edats compreses entre els 15 i els 80 anys.

La primera passa del projecte PI(È)CE cap a la creació d’un grup artístic més estable va arribar el 2016 dins el marc del Festival Grec, amb l’estrena de LI DIUEN MAR (Segon moviment) que es va poder veure es va veure de l’1 al 3 de juliol al Teatre del CCCB dins el marc del Festival Grec de Barcelona, i va consistir en la versió de gran format de l’espectacle, amb la incorporació dels joves participants al taller Habitació 1418 (CCCB-MACBA) i dels membres del cor Clavé XXI.

L’any 2018 la companyia P(IE)CE es va consolidar amb l’estrena d’OI NÉOI (ELS NOUS) en el marc del Festival Grec, una peça que investigava i qüestionava el concepte d’identitat cultural. L’estrena d’OI NÉOI va suposar una passa endavant en el reconeixement del projecte dins el panorama del teatre comunitari a Catalunya, amb l’estrena dins la 3a edició del RBLS Festival de Teatre Jove, i també a nivell estatal amb la participació a les XII Jornadas de Inclusión Social y Educación en las Artes Escénicas del centro de Cultura Contemporánea Condeduque de Madrid.

RESSÒ INTERNACIONAL: PROJECTE EUROPEU RAPPORT
L’any 2019, PI(È)CE va ser seleccionat per formar part del projecte europeu RAPPORT, desenvolupat per les institucionals culturals ACTA i Historieberättarna.

RAPPORT era un projecte internacional basat en el treball de cooperació al llarg de 31 mesos amb l’objectiu d’acompanyar, a través de les arts escèniques, la integració entre persones refugiades i comunitats d’acollida. Aquest projecte estava integrat per 4 entitats culturals europees: ACTA (Regne Unit), Historieberättarna (Suècia), Teatr Grodzki (Polònia) i Tantarantana amb el projecte PI(E)CE. RAPPORT es va desenvolupar arran de l’experiència amb dos projectes previs, finançats a través del Refugee Integration Call (EACA 2016) i REACT (Refugee Integration And Engagement Through Community Theatre) i Storytelling Without Borders.

RAPPORT s’enfocava en la convivència artística i social entre individus de les comunitats migrants amb el propòsit de: crear xarxes més fortes, millorar el perfil de la col·laboració artística constituïda per persones refugiades i per la seva comunitat d’acollida, mitjançant projectes de col·laboració més grans i visibles, i alhora compartir i enriquir la pràctica artística, diversificar tasques i generar un llegat sostenible per acompanyar la continuïtat i el desenvolupament de la integració a través de les arts.

RAPPORT volia explorar nous camins i formes més enllà de les fronteres, tot imaginant espais i plataformes interculturals, mitjançant col·laboracions innovadores per tal d’establir connexions artístiques entre diferents sectors de les comunitat de cada país, així com descobrir i celebrar la humanitat que tots compartim.

Dins el projecte RAPPORT, la companyia PI(È)CE va estrenar la peça AQUEST LLOC 2020 / THIS PLACE 2020 / ESTE LUGAR 2020, una peça audiovisual creada durant el confinament de primavera i estiu de 2020: “un viatge colpidor cap a l’íntim redescobriment dels nostres cossos i del nostre espai vital en la incertesa fantasmal del pas dels mesos”. La mostra de la peça de videoart es va estrenar a l’octubre de 2020 a la sala Baixos22 acompanyada d’un col·loqui posterior amb els creadors/es.

Des de la tardor de 2020, la companyia Pi(e)ce va treballar en la nova producció dins del programa comunitari del Tantarantana i en el marc del projecte europeu RAPPORT. Va crear la peça audiovisual SCRAPBOOK 2021 – BABEL a partir de l’experiència de sortir de casa, dels recorreguts quotidians i també dels grans viatges migratoris. La paraula, el gest, el moviment i la música ens ajuden a trobar evocacions poètiques que reflecteixen les nostres experiències i que aquest cop van decidir copsar en una peça audiovisual. El rodatge de tot el material va ser una experiència revigoritzant així com tot el procés de muntatge i edició. Així va néixer Scrapbook 2021, un llibre de retalls i impressions d’aquests temps incerts.

SCRAPBOOK 2021 es va projectar en primícia al CCCB dins del Festival Grec 2021.

Amb el suport de:

PARLEM AMB
ALGUNES PARTICIPANTS

Compartir con los jóvenes, el baile, la alegría, la reflexión, desde el respeto mútuo, las miradas cómplices, la escucha. Perder el sentido del ridículo a los 70 años es un poco tarde pero es muy gratificante.

Carmen Villalba

El taller me enseñó mucho a aprender de los demás a escuchar, ver, comprender y sentir.

Mory Traoré

Lo que hemos hecho ha sido maravilloso ni siquiera lo puedo expresar con palabras.

 

Asraf Belkaid

Estoy realmente agradecida de poder formar parte del grupo y compartir su intimidad, su belleza, su transversalidad.

Marta Fernández Tusón

HISTÒRIC
DELS ESPECTACLES

CEL

Del 1 juliol, 2022
al 3 juliol, 2022

62

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Enhorabona! Ja formes part del Tantarantana. A partir d'ara rebràs els nostres butlletins.