Saltar al contingut principal

NOTÍCIES

Mordisquito o els dilemes de Discépolo

JAUME FORÉS JULIANA | NUVOL.COM

Mordisquito (tangos per a tres veus i un fantasma), així es titula l’espectacle musical de David Bo i Marc Vilavella inspirat en la vida, les cançons i els dilemes d’Enrique Santos Discépolo, compositor d’alguns dels tangos més il·lustres del gènere, que s’estrena el 18 de desembre al Teatre Tantarantana.

“Mordisquito” era el terme amb el qual Discépolo, defensor aferrissat del peronisme, va batejar als defensors de la vella oligarquia argentina en el seu programa radiofònic ¿A mí me la vas a contar?. En vida, Discèpolo va enfrontar-se al dilema de simpatitzar amb el peronisme malgrat rebutjar-ne algunes de les accions més radicals. El seu posicionament polític va comportar-li molts maldecaps, ja que l’autor de tangos tan celebrats com Cambalache (1934), Uno (1943) o Cafetín de Buenos Aires (1948) va anar perdent amistats i oportunitats laborals a causa de la seva ideologia.

Ara, en aquesta obra de Vilavella i Bo, un grup musical format per tres mortes de gana, Xuel Díaz, Laura Yvars i Úrsula Garrido, haurà d’enfrontar-se al dilema d’acceptar el «bolo» de la seva vida o mantenir-se fidel a la seva dignitat artística. Els responsables de l’actuació volen vetar-los les cançons de Discépolo i elles hauran de triar entre la llibertat d’expressió o el futur de la seva carrera. Tot es complicarà quan, com en el Conte de Nadal de Dickens, el fantasma del cantant, interpretat per Rubén Yuste, se’ls aparegui per ajudar-les a decidir què fer tot mostrant-los possibles futurs i passats. Qui alliçonarà a qui?

L’art ha de ser ètic o estètic? Ha d’entretenir o moralitzar? Molts tenim una visió exòtica del tango i sovint oblidem que en origen, aquest gènere argentí, era un vehicle d’expressió i protesta contra una societat decadent que, a través dels seus versos, atacava directament als valors establerts.

Discépolo ho va entendre de seguida i va convertir els seus tangos en una arma política poderosa; ara podrem recuperar-los al Tantarantana gràcies a aquesta comèdia musical que ens plantejarà si val la pena continuar lluitant políticament a través de l’art o potser val més rendir-se.

 

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ

Enhorabona! Ja formes part del Tantarantana. A partir d'ara rebràs els nostres butlletins.