PROGRAMA DE
SUPORT A LA CREACIÓ

Actualment el Tantarantana compta amb dos projectes de suport a la creació:

  • Companyies en Residència: El Cicló
  • Residències Artístiques de Temporada

 

Durant el primer trimestre de 2021 s’obrirà la nova convocatòria per optar a formar part dels nostres projectes de Suport a la creació.

PROJECTE DE COMPANYIES
EN RESIDÈNCIA EL CICLÓ

#ELCICLÓ neix al 2014 amb la voluntat de donar suport als col·lectius teatrals que treballen de forma independent i autogestionada i de crear un espai de diàleg entre el Teatre, les companyies i el públic.

En aquest projecte oferim a 5 companyies seleccionades, segons trajectòria i esperit creatiu, tres anys de residència en els que presentaran un espectacle per any. Programem els espectacles resultants de la residència artística sense imposar cap limitació temàtica o formal, perquè confiem en el criteri artístic de la companyia i en la seva evolució durant els tres anys de residència. Proporcionem suport econòmic a la producció, acompanyament creatiu i, si la companyia ho sol·licita, assessorament professional de dramatúrgia i direcció.

El projecte El Cicló vol oferir a les companyies projecció més enllà de les nostres fronteres, assumint la distribució dels seus espectacles a nivell nacional i desenvolupant programes d’internacionalització. Amb aquest objectiu es va engegar el projecte trianual El Cicló Internacional 2017-2020 que va suposar dues estades d’intercanvi dramatúrgic a la sala La Maldita Vanidad de Bogotà i va culminar amb l’estrena de LA NOCHE SIN TIEMPO (+info aquí) a l’esmentada sala colombiana i dins el festival Grec 2020 de Barcelona.

Aquesta 8a temporada comptarem amb 5 companyies residents: Obskené, Cia El Martell, Produït per H.I.I.I.T, La Pulpe Teatro i Paradiso 99. Durant aquests anys han passat 15 companyies: La Calòrica, Projecte Nisu, Jorge-Yamam Serrano/Teatro De Cerca, Arsènic Art Studio, Infants Terribles, Companyia Ignífuga, Dara, Cia Casa Real, Col·lectiu La Santa i El Eje.

El projecte El Cicló ha estat guardonat amb el Premi de la Crítica en categoria Sala.

Fotografies de (per ordre):
Tantarantana, Aitor Rodero i Núria Gàmiz.

PRODUÏT PER H.I.I.I.T

Naixen com a companyia amb la intenció de produir obres que provoquin un cop, un gir, un desequilibri intel·lectual i fisiològic. Obres que persegueixin la bellesa i que reflecteixin la seva preocupació envers la col·lectivitat. Amb la intenció de mostrar la ferida, de potenciar el secret i de provocar la inquietud per la vida i per la recerca del sentit de l’existència. Sempre concentrats en la creació de la totalitat de l’espectacle i del seu univers, des de la textualitat fins la composició de la música i l’espai sonor, intentant sempre que sigui una composició original construïda expressament per l’obra i que ampliï el sentit de la dramatúrgia convertint-la en imprescindible.
Espectacle presentat: PERSONES POTENCIALMENT PERILLOSES
Proper espectacle de creació: LA MEVA VIOLÈNCIA

@produitperhit

PARADISO 99

Formada a Barcelona a principis del 2016. Des dels inicis, el nostre col·lectiu s’ha caracteritzat per realitzar una proposta dramàtica singular i alternativa. Els nostres projectes sempre parteixen –i respecten– el text com a base de la creació dramàtica, però, de la mateixa manera, aprofundeixen en gran manera en eines expressives diverses. Abordem aspectes de llenguatge corporal i el moviment, però també fem incursions en el llenguatge poètic, i utilitzem la història i la política com a elements de recerca i reflexió. Una Història, en majúscules, que ha de servir per entendre el passat, i també per explicar el present, però, sobretot, per explorar i reflexionar sobre el sentit últim de la nostra contemporaneïtat. La recerca constant també ens ha permès aprendre, créixer i millorar en la nostra capacitat creativa, en una recerca contínua de noves formes d’expressió i d’enteniment amb el públic.
Espectacle presentat: CANCIÓN DULCE Y AMARGA…
Proper espectacle de creació: DESTINATION MOON

@paradiso_99

EL EJE

El Eje és una companyia fundada el 2013 i treballa amb textos de nova creació de dramatúrgia catalana contemporània i amb una nova línia d’espectacles d’adaptacions de textos internacionals dirigits per nosaltres mateixos. D’aquesta manera volem englobar dues línies diferenciades, una d’un teatre de sala i impulsora de la dramatúrgia catalana i l’altra d’espectacles més arriscats que ens donen l’oportunitat d’elaborar muntatges més alternatius. Els nostres espectacles parlen de outsiders, persones que, per una raó o altra, es veuen desplaçats, maltractats i/o oblidats de la resta de societat. Els nostres espectacles estan plens de vida i de colors vius (estampa de la nostra juventut) i també estan plens de música i de foscor per acabar contrastant el silenci i la llum que emeten totes les ànimes. Produccions anterios dins d’El Cicló: MASTICAR HIELO i RÖBOTA (SERVITUD).
Proper espectacle programat: LA SEGONA EVA.

@elejeteatre

LA PULPE TEATRO

Som amigues i fem teatre. Som amigues que fem teatre juntes perquè encara creiem que el teatre pot ser reflexiu, divertit, provocador. Fem teatre perquè hi ha coses al món que ens dolen, coses de les quals volem parlar, que han de ser qüestionades i posades en evidència. Ens interessa crear des d’aquí: des d’allò que el món no ens explica, des del dubte, des del repte, des d’un lloc en què no sabem les respostes però estem buscant-les. El nostre principal eix de treball parteix de la dramatúrgia catalana contemporània, amb creació de textos propis.

La Pulpe va néixer l’any 2012 i està format per professionals graduades del Institut del Teatre, el Laboratori Escola d’Expressió Corporal Dramàtica i altres centres d’ensenyament del teatre. Comptem amb anys d’experiència a nivell col·lectiu i de manera individual.
Espectacles ja presentats: NEGRATA DE MERDA
Proper espectacle de creació: colMENAS

@lapulpeteatro

HISTÒRIC DE COMPANYIES

TEMPORADA 2014-15
PROJECTE NISU: Teenage Dream
JORGE-YAMAM SERRANO/TEATRO DE CERCA: Camargate
LA CALÒRICA: Sobre el fenomen de les feines de merda
ARSENIC ART STUDIO: Souvenir
INFANTS TERRIBLES: La fàbrica de les històries (familiar)

TEMPORADA 2015-16
COMPANYIA IGNÍFUGA: Kohlhaas
DARA: Mars Joan
CIA CASA REAL: 17 simpàtiques maneres d’acabar amb el capitalisme
LA CALÒRICA: El profeta
COL·LECTIU LA SANTA: Quan acabi la nit

TEMPORADA 2016-17
COMPANYIA IGNÍFUGA: El jugador
DARA: Claqué o no
CIA CASA REAL: Ven a Fraguel Rock
LA CALÒRICA: Fairfly
COL·LECTIU LA SANTA: Una casa a l’Est

TEMPORADA 2017-18
OBSKENÉ:  Alpenstock
CIA EL MARTELL: El mar no hi cap dins una capsa de sabates
COL·LECTIU LA SANTA: L’hora blava
CIA CASA REAL: Dante 56, pell i ciment
EL EJE: Masticar hielo

 

 

TEMPORADA 2018-19
EL EJE: Röbota (servitud)
CIA EL MARTELL: Atlàntida 92 (un espectacle que fa aigües)
LA PULPE TEATRO: Negrata de merda

TEMPORADA 2019-20
PRODUÏT PER H.I.I.I.T: Persones potencialment perilloses
PARADISO 99: Canción dulce y amarga del hombre sin abuelo y la hija que quería encontrar a su madre en “el cámbiame”
La resta de produccions previstes es van suspendre per la crisi socio-sanitària de la Covid-19.

TEMPORADA 2020-21
EL EJE: La segona Eva
OBSKENÉ: Els ocells ho fan; les balenes i les puces, també
LA PULPE TEATRO: Colmenas
PRODUÏT PER H.I.I.I.T: La meva violència

PROJECTE DE RESIDÈNCIES
ARTÍSTIQUES DE TEMPORADA

Les RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE TEMPORADA és un projecte que va néixer la passada temporada i està pensat per a donar l’empenta final a projectes en fase de desenvolupament.

Aquesta residència consisteix en la cessió d’un espai de reunió i treball de taula durant una setmana, un espai escènic amb tota la dotació tècnica durant les 3 setmanes consecutives, un acompanyament artístic i tècnic per altres professionals de les arts escèniques, un assessorament de producció i comunicació i una dotació econòmica com a suport a la producció. L’espectacle generat en la residència anual pot formar part de la propera temporada del Tantarantana.

Les companyies en residència d’aquesta temporada son: Colectivo que no salga de aquí (col·laboració amb Fira Tàrrega), Julia Irango (col·laboració amb Graners de Creació), Téntol (col·laboració amb la Mostra d’Igualada) i Càlam (fruit de la convocatòria de textos i projectes dels Teatres de Proximitat i en col·laboració amb la Sala Versus Glòries).

HISTÒRIC DE COMPANYIES

TEMPORADA 2020-21
COM UN LLUM TEATRE: Safareig (anàlisi semàntica de l’amor)
LAIOGURT: Goyo
DRAMATURGXS DE SANTS: Animal print
CIA LES FUGITIVES: Te deix, amor, la mar com a penyora

PARLEM
AMB ALGUNES
COMPANYIES QUE HAN
ESTAT EN RESIDÈNCIA

Què ha suposat la residència de temporada pel desenvolupament de SAFAREIG, ANÀLISI SEMÀNTICA DE L’AMOR? En quin punt estava el projecte quan vàreu entrar i en quin punt es troba ara?

Durant el confinament vam començar a fer assajos online, fent treball de taula i de text. A l’entrar a l’espai de l’Àtic hem pogut aixecar l’espectacle, posar en pràctica i provar les idees que, sobre paper, havíem parlat durant tant temps. Estem molt contentes de la dimensió que ha adquirit l’espectacle, ja que en poc temps, gràcies a tenir un espai per poder desenvolupar el nostre procés creatiu, ha crescut de manera sorprenent. Tenim moltes ganes de seguir treballant i esbrinar fins on podem arribar.

 

 

 

Com Un Llum Teatre

Companyia resident | Residències artístiques de temporada 2020-2021

És el vostre tercer any de residència. Heu notat alguna evolució o aprenentatge a l’hora d’enfrontar-vos a un projecte artístic?

Des que vam començar a fer teatre “professional” fins ara, i sobretot des que vam començar a fer teatre dins el paraigües d’El Cicló fins ara hem après i millorat moltíssim. És en aquest tercer any en que hem afiançat i en que confiem plenament en l’estructura de la Companyia, en que sabem quasi al 100% qui s’ha d’encarregar de cada cosa, com i quan. És en aquest any en que ens sentim preparades per afrontar projectes de diversos tipus, mides i formes, cosa que abans o no ens hi sentíem capaces o directament renunciavem per por a no saber-ho gestionar.

També és en aquest any en que ens sentim realment capaces d’ensenyar coses a d’altres que venen darrere nostre i aquest fet ens fa adonar de tot el que hem après aquestes tres temporades al Tantarantana.

El Eje

Companyia resident | El Cicló 2018-2021

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER

You have Successfully Subscribed!